Shma Company Limited

Holi河狸-景观摄影-34

Project Information
Name of Project: Le Meridien

Location: Zhengzhou City, China

Category: Hospitality Resort & Hotel

Design Period:

Completion Year: 2019

Site Area: –

Landscape Area: 6000 sq.m.

Client & Developer: –

Architect: Neri&Hu

Design Director: Prapan Napawongdee

Landscape Architect: Qiwen Huang, Thanapol Masuchand

M&E: – 

Horticulturist : Tanee Sawasdee

CM : – 

C&S Engineering: 

Photographer: ARCH-EXIST

Le Meridien Hotel is located in an urban intersection of Zhengzhou City, China. It is a small-scale renovation project with around 6,000 SQM of landscape area in the front of an existing five star hotel completed in 2013 by Neri & Hu. Client’s brief is looking for a stunning hotel frontage landscape to improve the overall appearance as well as resolving the ground parking spaces and vehicular movement at the same time.

blank

With the location that is located in a quite densely populated area we set to achieve a landscape that is interactive, imaginatie and artistically crafted to become the new landmark for this neighbourhood.

 

blank
blank
blank
le meridian_conceptualtive

As a respect to the historical weaving textile industry of Zhengzhou, we created sculptural-like landscape weave and fold to reveal an aesthetically pleasing public space. Series of undulating lawn stripes represent the silk being woven – up and down – into fabric sheets by traditional machine. Interval space is defined by matching the existing lobby pillars and architectural orders to stitch the landscape and building together in the master plan seamlessly integrated with car parking layout. Water feature stripes with sculpture is proposed in front of the lobby drop-off as main welcoming elements.

blank

The use of two different colours for finishing of stainless steel for the planters is to play with the unique public/private characters of the urban hotel. When view from public road side, brilliant bronze colour is used to project an outgoing and fun energy signify this urban corner while black mirror material is selected to achieve a more calm and relaxing when perceived from the hotel side looking out.

blank
blank
blank
blank
blank

With the fact that there are massive structure of new underground metro station beneath half of our landscape spaces, we took great care in coordination of paving patterns, manholes and planting soil depth to achieve a simplistic design result. This includes camouflaging the four ventilation shafts and emergency staircase structure that pops up in landscape with mirror finishes making them disappear visually, combining the design with guard house and pole lights at both entrances.

blank

After the landscape was completed, it lightens up the whole hotel district with the wavy lawn stripe, the unified reflective water feature, and the interplay of reflection from mirrored planter finishes. It’s a privately owned public space that became a new gathering spot catered for various activities from meeting up with friends, Instagram selfie to wedding photoshoot.

blank
blank
blank
Close Menu