Shma Company Limited

Project Information
Name of Project: The Line Mochit

Client: Sansiri PCL & Bangkok Mass Transit System (BTS)
Category: Residential
Location: Bangkok, Thailand
Design Period: 2015
Completion Year: 2016
Site Area: 9,064 SQ.M.
Collaborators: Plan Associates Co.,Ltd., DWP | Design Worldwide Partnership,
Photographer: Wison Tungthunya, Panoramic Studio
Awards: TALA 2018 : Excellence Award in Residential Complex – High Rise Catagory

 

The Line Condominium, a 42 story high residential building is situated in the Jatutak Area, 300 metres from Mochit BTS skytrain station. The concept of the landscaping design mainly derives from the history of the State Railway of Thailand which has its railway hub in Jatujak. Moreover, with the recent extension of the BTS line, Mochit station will become the main interchanging node in the network. The Line Condominium, therefore, represents the idea of ‘travelling’ to different natural destinations by using design elements such as flowing pathways to mimic railway tracks and creating landforms. There are altogether 4 zones depicting the concept which are: The Ground Line, The Water Line, The Cloud Line and the Park line with each has its own unique feature.

The Park Line

With the importance of metaphorical linkage with the railway line, a physical link is also made between The Line and the present day BTS Mochit skytrain station by the construction of an elevated pedestrian walkway connecting these two built environments for the convenience of the residence of The Line.

The Ground Line

The Ground line acts as the activity hub of the project by the creation of six circulation routes leading to different activity nodes. These are the forest route, the mountain route, the waterfall route, the over river route, The rice field route and the floral route. The designer intends to create an experience of a railway journey through the different natural landscape of Thailand when walking through these routes with the insertion of activities such as jogging, library pavilion, playground and BBQ terrace. The introduction of varying types of plantations from large trees to low lying shrubs and bushes are made here to enhance the atmospheric condition of the different natural landscapes.

The Water Line

The Water Line zone includes the 7th and 8th floor of the condominium functioning as an exercise zone and a swimming pool. Similarly, the landscape design of this zone follows the play of curvature lines of the railway with the insertion of focal pavilions enveloping the pool in the same style and material as the element wall on the ground floor.

The Cloud Line

The 41st floor of the project is the zone of the cloud line. This zone intends to create a lounge/party space which is functional both day and night. The main feature of the ‘Cloud Terrace’ is two sunken seating areas within the pool and a slanted 6-metre high Aluminum/Glass partition screen in between the pool deck and the private lounging rooms.

Close Menu