Concept

Queen Sirikit Park : Insertion

Queen - Queen Sirikit - Park - Nature - Garden - Grass - Banana - Forest

Queen Sirikit Park, covers 22.4 Hectare, has been open to public since 1992 with the purpose to collect and exhibit native plants of Thailand. Shma Co., Ltd’s involvement started in 2007 when the park was renovated and 4 new gardens were added to its existing collections;

1. Garden of Fragrant Plants (Renovation, completed July 2008)
2. Garden of Musaceae Family (Renovation, completed December 2008)
3. Garden of Rubiaceae Family (Renovation, completed July 2009)
4. Garden of Domesticated Grasses (Additional, completed July 2010)

 

Goal and Criteria

The overall design aims to strengthen the goal of the Park to raise public interest and awareness of the rich floral heritage of the country. By means of the design and the careful planning of spaces and sequences, visitors are guided to experience each collection’s distinctive characteristic and quality.

The major criteria of the renovation are the well established nature of the existing park and the ongoing use of the public. The choice of construction method and material are to crucially respond to these criteria as well as the minimum budget. Materials are either off site prefabricated (pre-tensioned concrete plank and concrete grass block) or by-products (granite & marble chips). They are quick and easy to install, reusable, porous and impose minimum impact to the ground.

 

‘Insertion’ Of grass platforms on the hilly forest at Garden of Rubiaceae Family

The existing condition at the Garden of Rubiaceae Family is as good as the forest should be, it’s green, dense and untamed. Although the species planted here are extensive, it appeals only a few visitors dues to the lack of access and its generic appearance.

The aim of the renovation is to make the garden more attractive and visible while at the same time maintain its lushness.

A series of striking shape of grass platform are inserted to provide memorable observation points. The use of grass maintains the overall atmosphere of the forest. Its porous flat surface allows water through while adding the usable space and accessibility to the sloping garden.